Floris en Blanchefleur – de musical

Floris en Blanchefleur – de musical is ontstaan uit mijn scriptieonderzoek voor de Opleiding Docent Muziek in Leiden: “Wat komt er kijken bij het schrijven van een eindmusical voor beginnende muziekdocenten”. Ik onderzocht vooraf welke thema’s en vaardigheden spelen bij kinderen uit de laatste groep van het basisonderwijs, en wat zij muzikaal in dit jaar moeten leren. Hieruit volgde de eindmusical Floris & Blanchefleur, afgestemd op het vrijeschoolonderwijs.

Floris en Blanchefleur, tekening: Joyce Baaij
Floris en Blanchefleur, tekening: Joyce Baaij

Verhaal

We bevinden ons in het Spanje van de Middeleeuwen. De Moorse prins Floris van Spanje krijgt een hechte band met de christelijke slavendochter Blanchefleur. Wanneer de koning achter deze verboden liefde komt, laat hij Blanchefleur verkopen aan kooplieden uit het verre Babylon. Daar wordt Blanchefleur opgesloten in de toren van de rijke en machtige Emir. Floris gaat haar zoeken en heeft al zijn slimmigheid, moed en liefde voor Blanchefleur nodig om haar terug te krijgen.

In de musical komt heel diverse muziek aan bod: van Gregoriaans tot een macho krijgsdans, van Arabische muziek en klezmer tot klassieke muziek, van een complexe canon tot eenvoudige meerstemmigheid. De begeleiding bestaat uit instrumenten die de kinderen zelf kunnen spelen (blokfluit, bourdonlier, trommels), een pianist en één melodieinstrument zoals klarinet of viool. Luister hier naar een voorproefje van de muziek:

De musical heeft genoeg rollen voor een volledige schoolklas, met zowel solo’s voor goede zangers, als kleinere solo’s voor minder goede zangers, solo’s die ook met twee of drie kunnen worden gezongen, en veel koorstukken. De musical duurt ongeveer één uur, waarvan minstens de helft muziek is.

Interesse? Neem contact op voor de mogelijkheden! De musical is te bestellen via https://www.almo.be/muziek . U kunt ook contact met ALMO opnemen voor een zichtexemplaar.